W krainie Bożego Narodzenia

Poczuj święta wszystkimi zmysłami

Boże Narodzenie to w Saksonii piąta pora roku: Wielowiekowe zwyczaje i tradycje świąteczne są tutaj wyjątkowo intensywnie pielęgnowane i celebrowane. Zobaczysz to w udekorowanych świątecznie rękodzielniczymi ozdobami oknach. Poczujesz w wypełnionych zapachami domach. Posmakujesz na jarmarkach bożonarodzeniowych. Usłyszysz na ulicach. Tę wyjątkowo uroczystą, ale ciepłą atmosferę czuć w każdym zakątku Saksonii.

 

„Saksoński książę i polski król August Mocny uwielbiał świąteczne strucle. Władca kazał na okoliczność organizowanego przez siebie festynu “Zeithainer Lustlager”, upiec warzącą 1,8 tony wielką struclę. 100 drezdeńskich piekarzy zużyło do wypieku 3600 jaj, 326 baniek mleka i 20 centnarów mąki pszennej.”

Tak rozpoznasz prawdziwą Drezdeńską Struclę

Strucla to król wszystkich świątecznych wypieków. A największy z nich – struclowy cesarz – pochodzi z Drezna. Tradycyjna Drezdeńska Strucla Bożonarodzeniowa jest czymś wyjątkowym i od 2010 roku jej nazwa podlega prawnej ochronie: wyrabiana ręcznie, bez margaryny i bez sztucznych konserwantów i aromatów. Przy pomocy tej listy możesz sprawdzić, czy leży przed Tobą oryginalna Drezdeńska Strucla Bożonarodzeniowa. Aby otrzymać certyfikat potwierdzający oryginalność produktu, ciasto musi zawierać składniki wymagane przez Stowarzyszenie Ochrony Strucli:

●       rodzynki namoczone w rumie
●       masło
●       słodkie i gorzkie migdały

●       kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

I mimo to: Każda z wypiekanych w jednej ze 110 drezdeńskich piekarni strucli smakuje inaczej. Ich smak zależy od indywidualnych mieszanek przypraw, które utrzymywane są w ogromnej tajemnicy i przekazywane w zakładach z pokolenia na pokolenie.

Polecamy: Przemierz szlak Oryginalnej Drezdeńskiej Strucli, łącznie z oprowadzaniem po piekarni i wizytą w Muzeum Strucli – przewidziana degustacja!

Neunerlei: Tradycyjna świąteczna potrawa

Potrawy z ukrytą symboliką: Neunerlei to stary bożonarodzeniowy zwyczaj z Rudaw. Na tę tradycyjną potrawę wigilijną składa się dziewięć różnych składników.  Każdy z nich posiada określoną symbolikę, nawiązującą do nowego roku. Pojedyncze składniki potrawy mogą delikatnie różnić się od siebie w zależności od miejscowości czy domu. Tak smakowicie prezentuje się „Neunerlei” – tradycyjny świąteczny obiad z 9 składników:

1. Mięso z gęsi, indyka lub królika ma zapewnić szczęście i siłę.
2. Sałatka śledziowa serwowana jest po to, żeby w portfelu zawsze były drobne.
3. Pyzy gwarantują dobrobyt.
4. Soczewica oznacza wzrost.
5. Kapusta kiszona to dobre zbiory.
6. Seler symbolizuje potencję i płodność.
7. Buraki dają urodę.
8. Pieczone jabłka zapewnią zdrowie.
9. Nie może też zabraknąć chleba i soli, bo brakowałoby ich cały rok.

Polecamy: W okresie adwentu i Bożego Narodzenia wiele restauracji w Rudawach serwuje Neunerlei - tradycyjną świąteczną potrawę.

Beztłuszczowa uczta: Pierniki

Co robi piernikarz? Mieszka w mieście pierników Pulsnitz, leżącym między Budziszynem a Dreznem i zajmuje się wyrobem pierników według tradycyjnej receptury, pochodzącej z 1558 roku. Nazwa tego słodkiego świątecznego wypieku pochodzi od egzotycznych przypraw, które kiedyś nosiły wspólne miano „pieprz”.

Ciasto na słynne pierniki z Pulsnitz nie zawiera tłuszczu i dojrzewa przez kilka miesięcy, zanim dodane zostaną do niego przyprawy. Najpopularniejsze z nich to cynamon, kardamon, koper włoski i gałka muszkatołowa – reszta pozostaje tajemnicą piernikarza.

Stąd pochodzi grzane wino

Prawdopodobnie najstarszy spisany przepis na grzane wino w Niemczech pochodzi z saksońskiego Radebeul. Podczas pobytu w swojej barokowej posiadłości, August Raugraf von Wackerbarth zapragnął napoju, który pozwoliłby mu zapomnieć o przenikliwym zimnie i ogrzać duszę i ciało. Jego pomysł, żeby dodać do białego wina szafran, anyż, cynamon i pestki granatu i to wszystko razem podgrzać, od 1834 roku nieustannie dodaje ciepła i wyjątkowego świątecznego uroku zimowym wieczorom w Saksonii.

Polecamy: Skuś się na łyk grzanego wina na najstarszym na świecie jarmarku bożonarodzeniowym, znanym, jako Drezdeński Jarmark Struclowy!

Urocze gwiazdy z Herrnhut

Fantastyczne ozdoby z Górnych Łużyc: Początek wszystkim gwiazdom, zdobiącym domy i ulice w okresie świątecznym, dały gwiazdy, pochodzące z leżącego we wschodniej Saksonii Herrnhut. Te trójwymiarowe ozdoby o 25 ramionach produkowane są w tutejszej manufakturze od ponad 160 lat. Wykonywane są ręcznie z papieru i kartonu. W okresie adwentu i świąt ich blask rozświetla wiele najdalszych zakątków świata.

Polecamy: Odwiedź warsztaty pokazowe w Herrnhuckiej Manufakturze Gwiazd i sprawdź swoje zdolności manualne, wykonując własną gwiazdę!

Zapach Rudaw: Kadzidełka z Crottendorf

Mały stożek, wielki efekt: Kolorowe kadzidełka z Crottendorf w Rudawach w kilka sekund potrafią wyczarować prawdziwie świąteczną atmosferę i tchnąć życie w urokliwe figurki, z których środka wydobywa się wraz z dymem ich fantastyczny zapach. W Crottendorf od prawie 100 lat produkowane są kadzidełka z żywicy kadzidłowca, węgla drzewnego, skrobi ziemniaczanej, drzewa sandałowego i mąki bukowej. Roztaczają przyjemny świąteczny zapach jodły, miodu czy cynamonu i oczywiście wykonywane są zgodnie ze starą tradycją.

Polecamy: Powąchaj, jak pachnie największe na świecie kadzidełko, znajdujące się w Räucherkerzen-Land w Crottendorf!

Toczone, rzeźbione, uwielbiane: Drewniane rękodzieło z Rudaw

Kiedy w Rudawach zaprzestano wydobywać węgiel, wielu górników zajęło się artystyczną obróbką drewna. Do najpopularniejszych technik, które przetrwały do dzisiaj, należy toczenie tradycyjne, toczenie pierścieniowe, wiórkowe nacinanie drewna i snycerstwo. I tak powstały znane dzisiaj figurki wzbogacające rudawski folklor, takie jak aniołki i górnicy, czy świąteczne łuki świetlne. Drewniane oświetlone łuki symbolizują, oświetlone lampkami górniczymi, wejścia do sztolni. W mieście zabawek – Seiffen, dzięki starym technikom rzemieślniczym, powstają istne dzieła sztuki, takie jak piramidy bożonarodzeniowe, dziadki do orzechów czy figurki aniołów, grających na różnych instrumentach. Kreatywnie i z humorem tradycja ta kontynuowana jest przez „Boys from the Wood“, wytwarzających ręcznie kadzidlane figurki gwiazd rocka czy piłki nożnej, surferów oraz narciarzy, oraz łuki świetle z zabawnymi napisami.

Polecamy: Zobaczcie rekordowej wielkości 10-metrowego dziadka do orzechów w pierwszym w Europie Muzeum Dziadków do Orzechów w Neuhausen!